Blog

Ce este un injector ?

Ce este un injector ?

Un injector este o supapă care injectează combustibil în motoarele cu ardere internă, fie în canalul de admisie, fie direct în camera de ardere a cilindrului. La motoarele cu aprindere prin scânteie, injectoarele sunt controlate electronic de ECU (Unitatea de Control Electronic). În motoarele diesel, până la apariția sistemului common rail, injectoarele erau acționate hidraulic de pompa de injecție.

Pulverizarea combustibilului este esențială, jetul ideal având stropi mai fini la exterior și mai mari la interior. Aceasta asigură o ardere uniformă și o creștere lentă a presiunii în camera de ardere.

Injectorul include corpul și acul duzei, realizate din oțel de înaltă calitate, bobina electrică sau sistemul piezoelectric, corpul injectorului cu racorduri de combustibil, pistonul de comandă și conectorul electric. Funcționarea presupune ca presiunea combustibilului să depășească forța arcului de comprimare, permițând injecția combustibilului.

La sistemele common rail moderne, injecția este controlată electronic, permitând injecții multiple pe ciclu pentru o ardere eficientă și emisii reduse.